Als je buiten de deur eet

Gezonde voeding is belangrijk, ook als je geen chronische aandoening hebt. Er wordt veel over voeding bij IBD geschreven en er wordt volop onderzoek gedaan naar de relatie tussen de ziekte van Crohn en voeding. Een gezond en gevarieerd eetpatroon kan de ziekte niet genezen. Wel kan ongezonde voeding de klachten erger maken.1 Veel mensen met Crohn passen hun dieet om deze reden aan. Logisch, maar zeker niet altijd even makkelijk. Want wat voor de een werkt, hoeft voor een ander niet te werken. En hoe ga je hiermee om als je buiten de deur eet? We vroegen het aan de ‘Wij hebben IBD Community’*.

In een restaurant

Eten in een restaurant is voor de meeste mensen een leuk uitje. Gezellig bijkletsen met vrienden of familie onder het genot van een hapje en een drankje. En nog beter: je hoeft de afwas niet te doen. Toch komt er voor mensen met Crohn meer bij kijken. Om te voorkomen dat je na het etentje last van je darmen krijgt, hebben we ter voorbereiding een aantal tips die we uit de IBD community kregen voor je op een rij gezet.

Een restaurant kiezen

Als het zo uitkomt, kies dan zelf een restaurant. Je kunt online meestal reviews vinden over bijvoorbeeld de hygiëne. Het kan helpen om een restaurant te kiezen dat je al kent, zodat je meteen weet hoe groot de porties zijn. Vaak kun je op de website van een restaurant ook alvast de menukaart bekijken. Zo krijg je een indruk van de ingrediënten die gebruikt worden en of er glutenvrije, vegetarische of veganistische opties zijn. Twijfel je over een gerecht? Bel het restaurant dan bijvoorbeeld even op om te vragen of ze voor jou geschikte gerechten hebben of iets voor jou speciaal kunnen aanpassen.

Bestellen

Met een goede voorbereiding hoef je je op de dag zelf minder zorgen te maken en kun je meer genieten. Je hoeft dan niet ter plekke nog naar informatie te zoeken. Als je eerder in het restaurant geweest bent en een gerecht bestelt dat je al kent, kan dat vaak rust geven. Heb je toch nog vragen over het eten? Stel deze dan gewoon aan de ober. Meestal is het bijvoorbeeld mogelijk om de saus apart geserveerd te krijgen, zodat je zelf de hoeveelheid kunt bepalen.

En verder…

 • Heb je speciale dieetwensen? Laat dit dan van tevoren weten. Deel ze niet alleen met je gezelschap, maar ook met het restaurant.
 • Check meteen bij binnenkomst waar het toilet is. Mocht het nodig zijn, dan hoef je niet eerst te zoeken waar je moet zijn.
 • Blijf niet te lang na het eten. Als je naar het toilet moet, is het vaak fijner als dit thuis kan.
 • Voel je vooral niet verplicht om je bord leeg te eten.

In het buitenland

Als je naar het buitenland gaat, krijg je vaak te maken met andere culturen en eetgewoonten. Vaak zijn de porties anders dan we hier in Nederland gewend zijn en worden andere ingrediënten gebruikt. Doordat je de taal niet (vloeiend) spreekt, kan het ook lastig zijn om je dieetwensen duidelijk te maken of vragen te stellen. Toch hoeft Crohn een vakantie naar het buitenland zeker niet in de weg te staan. De volgende tips helpen je al op weg:

 • Zorg dat je goed voorbereid bent door het volgende sowieso mee te nemen:
  • je Medisch Toiletpas, als je die hebt;
  • lijst met ingrediënten die je niet eet (in de lokale taal);
  • eigen voedsel van thuis, zoals muesli en gezonde snacks.
 • Check thuis alvast waar de lokale supermarkten liggen, welke restaurants er in de buurt van je verblijf zijn en of er een ziekenhuis is. Op internet kun je vaak al veel informatie vinden. Als je vragen hebt, kun je deze via sociale media of een forum als ‘Around the Globe’ stellen.
 • Ga je uit eten in een restaurant? Dan kun je bovenstaande tips voor een restaurant in Nederland gebruiken.
 • Let de dagen voor je vertrek extra goed op je gezondheid. Zo begin je fit aan de reis.

Etentje bij iemand thuis

In een restaurant kun je zelf bepalen wat je eet. Je bent wel afhankelijk van de menukaart, maar je kunt zelf kiezen tussen verschillende gerechten. Als je bij iemand thuis gaat eten, krijgt iedereen meestal hetzelfde. Des te belangrijker is het dus om van tevoren duidelijk aan te geven of je speciale dieetwensen hebt. Houd er rekening mee dat degene die gaat koken het misschien lastig vindt om bepaalde ingrediënten niet te gebruiken, zeker als er nog meer mensen zijn met dieetwensen. Een aantal tips:

 • Licht de gastvrouw (of gastheer) ruim van tevoren in over speciale wensen die je hebt.
 • Neem de tijd om toe te lichten waarom je sommige producten niet eet. Op deze manier zorg je ervoor dat anderen jouw situatie begrijpen en ook echt rekening houden met je wensen.
 • Soms krijg je vragen over jouw eetpatroon, vaak uit interesse of nieuwsgierigheid. Geef het duidelijk aan als je hier liever niet de hele tijd over praat.
 • Laat je niet overhalen om toch iets te eten dat je eigenlijk niet wilt eten.
 • Als je een ingrediënt niet kent, zoek het dan op via Google.
 • Heb je lekkere recepten? Wellicht maak je de gastheer of gastvrouw hier blij mee.

Wil je toch zelf de controle houden over je eten? Nodig je vrienden dan uit bij jou thuis.

Anderen over voeding & de ziekte van Crohn

Ik check altijd even waar de toiletten zijn.
SimonW is deelnemer van de online community ‘Wij hebben IBD’ en heeft de ziekte van Crohn

 

Vertrouw je het niet dan niet opeten. Als men al niet zegt wat in het eten verwerkt is dan gewoon vragen. Niet moeilijk over doen. Het is jouw lichaam en jouw last.
Radboud is deelnemer van de online community ‘Wij hebben IBD’ en heeft de ziekte van Crohn

 

Ik ben de laatste jaren niet meer op vakantie geweest omdat ik te veel last heb gehad van de Crohn, dan ben je het liefste bij huis en in je eigen bed.
Ashwin is deelnemer van de online community ‘Wij hebben IBD’ en heeft de ziekte van Crohn

 

Ik heb veel gereisd naar exotische landen en ik moet zeggen dat ik in die landen veel minder last heb van het eten als hier in West-Europa.
Brei is deelnemer van de online community ‘Wij hebben IBD’ en heeft de ziekte van Crohn

 


* Over de IBD Community
De ‘Wij hebben IBD Community’ is een besloten groep voor IBD-patiënten. In deze online community kunnen zij meedenken over oplossingen voor situaties waar ze als patiënt tegenaan lopen, zoals vermoeidheid, voeding of gevolgen voor studie of werk.


Referenties
Voedingscentrum. Ziekte van Crohn. Opgehaald op 19 maart 2019 van: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ziekte-van-crohn.aspx

Je verlaat nu de website www.wijhebbencrohn.nl om naar een andere website te gaan. Links naar andere sites worden aangeboden voor het gemak van de gebruiker. Takeda Nederland bv is niet verantwoordelijk voor de inhoud of verdere links op deze sites. Wees je ervan bewust dat deze andere websites mogelijk eigen standaardvoorwaarden en een eigen privacybeleid hebben waar Takeda Nederland bv niet voor verantwoordelijk is. Klik op OK om verder te gaan of klik op TERUG om terug te gaan naar de pagina die je als laatste bekeken hebt.

    

Je verlaat nu de website www.wijhebbencrohn.nl om naar een andere website te gaan. Links naar andere sites worden aangeboden voor het gemak van de gebruiker. Takeda Nederland bv is niet verantwoordelijk voor de inhoud of verdere links op deze sites. Wees je ervan bewust dat deze andere websites mogelijk eigen standaardvoorwaarden en een eigen privacybeleid hebben waar Takeda Nederland bv niet voor verantwoordelijk is. Klik op OK om verder te gaan of klik op TERUG om terug te gaan naar de pagina die je als laatste bekeken hebt.