Diagnose en onderzoek ziekte van Crohn

Het kan soms een lange tijd duren voordat de diagnose ziekte van Crohn wordt vastgesteld. Mensen kunnen dan al een lange tijd last hebben van klachten.

De diagnose stellen

Het herkennen en benoemen van de ziekte van Crohn gebeurt aan de hand van een vraaggesprek met de arts (anamnese), lichamelijk onderzoek, laboratoriumonderzoek en een onderzoek van de darmen.

Gesprek met arts en lichamelijk onderzoek

Om de symptomen bij de ziekte van Crohn in kaart te brengen, vindt er eerst een gesprek met de arts plaats. De arts stelt verschillende vragen om een goed beeld te krijgen van de klachten en mogelijke oorzaken van de ziekte. Op deze manier kan hij bepalen welke onderzoeken nodig zijn. Vervolgens kan er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden waarbij onder andere wordt gekeken naar de algemene gezondheid.

Verschillende onderzoeken

Verder zal er een bloedonderzoek plaatsvinden om te controleren of er sprake is van infecties in het lichaam, vitaminetekort of bloedarmoede. Welke onderzoeken zoal kunnen worden gedaan kun je zien in de animatie over laboratoriumonderzoek bij de behandeling met een biological.

Ook kunnen er foto’s en/of scans van de buik worden gemaakt.

Laboratoriumonderzoek

Wanneer je behandeld wordt met geneesmiddelen voor jouw ziekte van Crohn kunnen door je behandelaar verschillende laboratoriumonderzoeken worden gedaan. De onderzoeken kunnen plaatsvinden voordat je behandeld wordt, maar kunnen ook nog tijdens je behandeling worden voorgesteld.

Afhankelijk van de behandeling, hoe lang je de behandeling al volgt en de ernst van je ziekte, wordt bepaald welke onderzoeken nodig zijn.

Over welke onderzoeken kunnen worden gedaan wanneer je wordt behandeld met een biological is onderstaande animatie gemaakt.

Darmonderzoek

Om de uiteindelijke diagnose te stellen, moet er in de darm worden gekeken. Dit kan door middel van een endoscopie, echoscopie, röntgenonderzoek, CT/ MRI-scan of camerapil. Meestal gebeurt het met een endoscopie. Hierbij wordt met een flexibele slang waarin een camera zit de binnenwand van de darmen bekeken. Tijdens de endoscopie kan er een stukje van de darmwand afgenomen worden (een zogenaamd biopt) dat vervolgens wordt onderzocht.

Endoscopisch onderzoek

In de meeste gevallen wordt de diagnose ziekte van Crohn onder andere gesteld aan de hand van een endoscopisch onderzoek. Een endoscopie is een onderzoek waarbij de binnenkant van het lichaam bekeken wordt. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een endoscoop. Dit is een flexibele slang waarin een kleine camera zit die beelden van de binnenkant van het lichaam maakt. Er zijn verschillende soorten endoscopisch onderzoek mogelijk. Vaak wordt de eerste keer een colonoscopie gedaan.

Soorten endoscopisch onderzoek

Colonoscopie: Dit is een kijkonderzoek van de dikke darm.
Sigmoidscopie: Dit is een kijkonderzoek van het onderste deel van de dikke darm (het sigmoid).

Als de slokdarm en/of maag in beeld moet worden onderzocht, wordt gebruik gemaakt van een zogenoemde gastroscopie, een onderzoek met een endoscoop via de mond.

Endoscopie van de darmen

Bij een endoscopie van de darmen wordt er naar de binnenkant van de darm gekeken met behulp van een endoscoop. Deze beelden worden door de arts onderzocht. Om de wand van de darm goed in beeld te krijgen, is het belangrijk dat de darm helemaal leeg is. Hiervoor moet er voorafgaand aan het onderzoek een speciale laxerende vloeistof worden gedronken die er voor zorgt dat de darmen leeg worden gemaakt. Alhoewel het drinken van de laxerende vloeistof vaak als niet prettig wordt ervaren, is het belangrijk de instructie goed op te volgen. Als de darmen niet goed schoon zijn kan de endoscopie namelijk niet worden uitgevoerd. Meer weten over endoscopie? Bekijk de video.

Roesje tijdens de endoscopie

Tijdens de endoscopie kan een roesje worden gegeven. Dit middel zorgt voor slaperigheid waardoor de endoscopie als minder onaangenaam of pijnlijk wordt ervaren. Met een roesje blijf je dus wakker. Het is dan ook niet hetzelfde als een narcose.

Biopsie

Ook kan tijdens het onderzoek een biopt worden genomen. Er wordt dan een klein stuk uit de darmwand weggehaald en onderzocht. Hier voel je meestal niks van.

Behandeling bij de ziekte van Crohn

De behandeling bij de ziekte van Crohn wordt in overleg met de arts bepaald. Deze bestaat in eerste instantie voornamelijk uit medicatie die de activiteit van de ontstekingen in de darm kan remmen. Verder wordt aangeraden om te stoppen met roken en gezond te leven.

Meer over medicatie

Je verlaat nu de website www.wijhebbencrohn.nl om naar een andere website te gaan. Links naar andere sites worden aangeboden voor het gemak van de gebruiker. Takeda Nederland bv is niet verantwoordelijk voor de inhoud of verdere links op deze sites. Wees je ervan bewust dat deze andere websites mogelijk eigen standaardvoorwaarden en een eigen privacybeleid hebben waar Takeda Nederland bv niet voor verantwoordelijk is. Klik op OK om verder te gaan of klik op TERUG om terug te gaan naar de pagina die je als laatste bekeken hebt.

    

Je verlaat nu de website www.wijhebbencrohn.nl om naar een andere website te gaan. Links naar andere sites worden aangeboden voor het gemak van de gebruiker. Takeda Nederland bv is niet verantwoordelijk voor de inhoud of verdere links op deze sites. Wees je ervan bewust dat deze andere websites mogelijk eigen standaardvoorwaarden en een eigen privacybeleid hebben waar Takeda Nederland bv niet voor verantwoordelijk is. Klik op OK om verder te gaan of klik op TERUG om terug te gaan naar de pagina die je als laatste bekeken hebt.